Bolesti u vrtiću

BOLESTI U VRTIĆU

S početkom pedagoške godine i vaše dijete je krenulo u vrtić. Svi ste jako veseli i sretni, ali sreća traje do prvih znakova bolesti. Sve bi bilo idealno kada se u vrtićima infekcije ne bi širile tako brzo i često, a jesen je upravo razdoblje kada se najčešće manifestiraju respiratorne infekcije. Vrijeme je hladnije, započinje sezona grijanja, prostorije se slabije mogu prozračivati i manje vremena boravimo na svježem zraku.

Djeca u vrtiću često obolijevaju od različitih virusnih i bakterijskih bolesti. Razlog tome je da je kod male djece imuni sistem u razvoju te su djeca češće i teže bolesna. Neka djeca su po prvi puta u kontaktu sa većim brojem djece od kojih su neka prehlađena, neka u inkubaciji infektivnih bolesti, a neka su zdrave kliconoše. Uz sve to neka djeca su izrazito tužna zbog odvojenosti od roditelja i jako pate te je otpornost na stres i vrtićke infekcije smanjena. Takva djeca se češće i teže razbole.

Obrambeni sistem djeteta se razvija u prve tri godine života djeteta i zato su djeca mlađeg uzrasta podložnija infekcijama.

Najčešće bolesti u vrtićima su bolesti koje pogađaju dišni sustav.

Kad jedno bolesno dijete dođe u odgojnu grupu, postoji velika mogućnost da se razbole i ostala djeca u njoj jer se takve bolesti prenose kapljično: govorom, kašljanjem i kihanjem.
Najčešće bolesti u jesen su prehlade uz curenje nosa, što otežava disanje, hranjenje i spavanje, naročito kod djece mlađeg uzrasta. U zimskom periodu djeca često obolijevaju od virusnih ili bakterijskih upala grla.

Zbog toga djeca manje jedu, postaju razdražljiva i plačljiva ne mogu pratiti aktivnosti. Često se odgojitelji ne usuđuju sa takvom djecom izlaziti van, pa sva druga djeca moraju ostati uskraćena za boravak na zraku.

Da bi sačuvali zdravlje djece u vrtiću važno je da bolesno dijete ostane kod kuće do potpunog oporavka. Preranim dolaskom djeteta u vrtić postoji mogućnost da se ono ponovno razboli od nekog drugog uzročnika, a u isto vrijeme bolesno dijete je potencijalni uzrok razbolijevanja druge djece u vrtiću.
S toga brinimo se odgovorno, kako o sebi tako i o drugima.